Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.01.2015 17:59 - Варварството на съветските освободители
Автор: shaxname Категория: История   
Прочетен: 8046 Коментари: 8 Гласове:
33

Съпругата на германския канцлер Хелмут Кол изнасилена на 12 години от войници на Сталин
Днес триста оцелели от "Аушвиц-Биркенау" ще участват в церемонията в Полша по повод 70-годишнината от освобождаването на нацисткия концентрационен лагер.

Възпоменанието ще се състои следобед пред мемориала край Краков на мястото на бившия лагер. Но 70 години след една от най-трагичните страници в човешката история, истината за онези повратни времена продължава да бъде крита и манипулирана, заради идеологически и геополитически интереси, а нови свидетелства и то на руски автори показват, че така наречените "освободители от Червената армия" са не по-малко жестоки от есесовците.

Владимир Абаринов, Грани.ру*


image


Русия e заприличала на юродив просяк, който натрапчиво демонстрира своите язви и струпеи и злорадо хихика, когато хората се отдръпват с отвращение.

Но някои „нарисувани” рани е опасно да се човъркат-защото може да се открие нещо, което юродивият старателно се опитва да скрие.

Даже висшият генералитет на съюзниците през ВСВ не е знаел за ужасите на концентрационните лагери на смъртта.

Когато през април 1945 година части от американската 3-та армия на генерал Патън освободили първият такъв лагер Ордруф, включен в комплекса Бухенвалд, генералите Айзенхауер, Патънн и Брадли заминали веднага на мястото.

От мемоарите и на тримата става ясно, че видяното се е оказало за тях напълно неочаквано.

"До този момент знаех за лагерите само в общи черти и от второстепенни източници. Но никога, по никакъв друг повод не съм изпитвал такъв шок”, пише Айзенхауер

"Патън повърна. Аз не можех да проговоря. Зрелището беше толкова ужасно, че бяхме едновременно потресени и зашеметени”, спомня си генерал Брадли.

"По-късно принудихме жителите на Ваймар да отидат и да видят какво се е случвало в големия концлагер - Бухенвалд-разположен на север от града”, признава и Патън.

Нито американско-британските, нито съветските войски са получавали специални заповеди да атакуват лагерите на смъртта или да се опитват да попречат на „маршовете на смъртта”-евакуацията на концлагеристите на територията на Райха.

Те са били освобождавани „попътно”, в хода на други оперативни задачи.

Освиенцим е освободен в хода на Висло-Одерската операция.

Части от 1-ви Украински фронт превземат най-близкия голям град – Краков на 19 януари.

Шест дни преди това от лагерния комплекс Аушвиц-Биркенау на запад се отправя колона от 66 хиляди оцелели и способни да се движат концлагеристи.

Били евакуирани не само затворниците, но и 514 843 предмета, останали от ликвидираните лагеристи.

Било заповядано да бъдат демонтирани крематориумите и да бъдат превозени, за да може на новото място да продължи унищожаването на евреите.

Времето обаче не стигнало и се наложило пещите да бъдат взривени, последната е унищожена на 22 януари, пет дни преди идването на съветските войски.

Последните 600 лагерници в Биркенау били убити няколко часа преди появата на съветския авангард, но вече нямало

къде да бъдат изгорени труповете

По думите на сътрудника на Централния архив на ФСБ на Русия Владимир Макаров (именно в този архив се съхраняват документите на Освиенцим), в лагера, в момента на освобождаването му имало около 3 000 души.

За разлика от американските генерали, командващият маршал Конев не сметнал за нужно да посети лагера, опасявайки се за нервите си:

„На вторият ден след освобождаването на този страшен лагер, станал в целия свят символ на фашисткото варварство, аз бях недалеч от него.

Първите сведения какво представлява лагера вече ми бяха доложени. Но да видя лагера със собствените си очи, не че не исках, а просто съзнателно не си разреших. Бойните действия бяха в разгара си и ръководенето им изискваше от мен такова напрежение, че аз прецених, че нямам право да отдавам душевни сили и време за такива преживявания. Там, на война, аз не принадлежах на себе си”.

За това, какво се е случвало в лагера след освобождаването му разказва в книгата си „Освиенцим. Нацистите и окончателното решение на еврейския въпрос” британският историк Лоуренс Рис, който се е срещал с много от оцелелите концлагеристи.

Татяна Наниева била заловена от немците през 1942 година, когато болницата, в която била медицинска сестра попаднала в обсада. Тя преживяла две години и половина в лагера и през цялото време била принудена да гледа как нейните сестри по нещастие били подлагани на насилие от германците.

През януари тя чула как към лагера се приближават войници от Съветската армия, пеейки патриотични песни, с голямо въодушевление и показност.

"Бяхме обхванати от радост и ликуване. Вярвахме, че победата е на една ръка разстояние и че сега-сега ще започне отново нормален живот ".

И тогава, в самият момент на освобождаването на концлагеристите, когато била преизпълнена с радост и надежда, към нея се доближили двама съветски войника. Единият бил пиян и и подвикнал:

"Е, курви, добре ли се развличахте?”.

Татяна имала чувството, че светът рухва, а военният, олюлявайки се, опитал да извади от кобура пистолета си. Тя избягала и съумяла да се скрие, докато авангардът, освободил лагера, поизтрезнял.

Но, пияни войниците или не, обвинението срещу Татяна оставало същото и то пределно ясно: предателство на родината. За своето "престъпление" - за това, че позволила немците да я пленят Татяна получила шест годишна присъда в лагер и доживотно изселване в Сибир.

Рис цитира и разказът на жена, която сама напуснала лагера, възползвайки се от това, че охраната избягала, часове преди да дойдат съветските войски.


imageПрез май и юни 1945 година Хелена Цитронова и нейната сестра се лутали по препълнените пътища на наскоро освободената Германия, смесвайки се с немските бежанци, отиващи на Запад. Те спели в обори или разрушени от бомбардировките сгради, намирайки прехрана навсякъде където това било възможно.

Сравнително скоро се натъкнали на войници от съветската армия. Но към Хелена и нейната сестра мъжете се отнесли не като освободители, а като завоеватели.

Имало случаи, когато съветските войници откривали местата, където бежанците се спирали да нощуват.

"Всички бяха пияни, ужасно пияни и се държаха като диви животни”, спомня си Хелена.

Войниците нахлували във временните убежища, избирали си симпатични момичета и млади жени и ги изнасилвали. По-голямата сестра на Хелена, която била силно състарена и обезобразена от годините в концлагера, я криела под тялото си, надявайки се, че войниците няма да я видят. Понякога уловката сработвала. Но въпреки това Хелена чувала всичко, което червеноармейците причинявали на жените:

"Чувах виковете им, жените крещяха, докато имаха сили, но в края на краищата млъкваха. Някои бяха изнасилвани до смърт в буквалния смисъл на думата. Страхувах се, че ще изнасилят сестра ми или мен. Когато войниците си тръгваха се опитвахме да помогнем на жените, но за някои беше късно.

Това бяха животни, зверове, не хора

Където и да се криехме, те откриваха скривалищата ни и насилваха жените и момичетата. Вършеха такива неща с жените…Бяхме изгубили надежда, че ще оживеем, мислехме си, не загинахме от ръцете на немците, но сигурно ще умрем от ръцете на руснаците”.

В книгата си „Падането на Берлин”, Антъни Бийвър пише, че жените в завоювана Германия били подложени на жестоко и унизително отношение от страна на съветските войници и офицери.

Първата и най-мощна вълна от безчинства се стоварва върху Източна Прусия, където частите на Червената армия влизат през януари.

Жертви на оргиите на победителите ставали не само германки, но и руски, украински и белоруски девойки и жени-остайрбайтери.

Колкото по-навътре се придвижва армията във вътрешността на Германия, толкова повече тази тема започва да безпокои съветското командване.

Генерал-лейтенант Крайнюков от 1 Украински фронт пише в донесение да началника на Главното политическо управление на армията на 4 април:

"Мероприятията, провеждани от съветското командване се оценяват от германците като справедливи, произтичащи от военните условия. Но отделни случаи на произвол, особено фактите за изнасилванията държат немците в постоянен страх и напрежение".

Всъщност случаите на насилие над жени носи масов характер. В крайна сметка ситуацията става толкова сериозна, че за нея е доложено на Сталин, след което се появява известната директива на Ставката на върховното командване до командващите на 1-ви Белоруски и 1-ви Украински фронт номер 11072 от 20 април 1945 година.

"Жестокото отношение към немците ще предизвика у тях страх и ще ги накара да се съпротивляват. Това положение не ни е изгодно. По-хуманното отношение съм немците ще доведе до това при военните действия на тяхна територия, ще намали тяхната упорита отбрана”.

След директивата съобщенията до командването за „отделни случаи” се посипват едно след друго.

"И до този момент се наблюдават случаи на изключително жестоко отношение от страна на военнослужещите. Някои от тях са се превърнали в бандити”, пише началникът на политическото управление на 1-ви Белоруски фронт генерал-майор Скосирев.

Военният прокурор генерал-майор Яченин, 2 май:

"Ако разстрелите на немци почти са прекратени, а грабежите носят единичен характер, то насилието над жени продължава”.

„Заместник-командирът на батарея ст. Лейтенант Енчиватов "в нетрезво състояние ходел по домовете и насилвал жени.

Червеноармейците Иванов и Мананков, в нетрезво състояния нахлули в дома на немско семейство, където изнасилили болната германка Лизелет Люре.

На 22 април с.г. тя била изнасилена от група военнослужещи, след което отровила сина си, нейната майка се отровила, а самата Люре също направила опит да се самоубие с отрова, но била спасена.

Тя била изнасилена от Мананков все още в много тежко състояние след отравянето. В това време Иванов изнасилил германката Кирхенвиц.

Началник щаба подполковник Лосев изпратил свой подчинен в мазе, където се укривали немци, за да му избере и доведе германска жена.

Лейтенантът изпълнил заповедта и Лосев изнасилил доведената от него жена.

Старшина Дорохин пиян, заплашвайки с оръжие, пред очите на родителите изнасилил 15-годишно момиче, а лейтенант Курсаков изнасилил възрастна германка в присъствието на нейния съпруг и децата и.

Според немски оценки, цитирани от Бивър, само в Берлин от съветски военнослужещи са

изнасилени около 100 хиляди жени

От тях приблизително всяка десета е завършила живота си със самоубийство.

Много по-висок е процента на смъртните случаи сред 1.4 милиона изнасилени жени от Източна Прусия, Померания и Силезия.

Бивър пише, че приблизителният брой на изнасилените жени са жертви на „нееднократни или групови действия”.

Такъв е случаят със съпругата на германския канцлер Хелмут Кол, Ханелоре, която била изнасилена като 12 годишно момиче от група съветски войници. След това тя била изхвърлена от прозореца на втория етаж и получила тежко увреждане на гръбначния стълб, от което страда през целия си живот.

В крайна сметка Ханелоре, която страдаше и от тежка депресия завърши живота си със самоубийство.

Опитите на мъжете-немци да защитят жените обикновено завършвали трагично. По-успешни били действията на съветски войници, които се опитвали да възпрат от насилието своите „братя по оръжие”, а голямо изумление будят разказите, че в ролята на защитници на германките заставали войници-евреи.

Много по-сурова участ била приготвена за немците от Померания, Силезия и Източна Прусия. На 5 май Лаврентий Берия изпраща генерал-полковник Аполонов с цел ликвидация на "шпионите, саботьорите и другите враждебни елементи" в допълнение към 50 хиляди души гражданско население, вече ликвидирано от януари 1945 година, когато тези територии преминават под контрола на Червената армия.

Към края на май, благодарение на усилията на Аполонов населението на Източна Прусия намалява от 2,2 милиона до 193 хиляди души.

Множество жени са отвлечени на принудителна работа в Съветския съюз, където работели по 16 часа в денонощие при изсичането на гори или изкопни работи.

Оцелелите се връщат в Германия през април 1947 година.

На 20 септември директива 11072 е отменена по заповед на Сталин.

"Смятам, че тази заповед е неправилна и вредна, защото ако попадне в ръцете на ръководителите на чуждите армии, те няма да пропуснат да обявят Червената армия за мародерска".

*http://grani.ru/War/m.88731.html

http://grani.ru/opinion/abarinov/m.237009.html


faktor.bg


Гласувай:
34
11. darktales - На 27. 01. 1944 г. е снета окончат...
28.01.2015 03:44
На 27.01. 1944 г. е снета окончателно блокадата на Ленинград...
цитирай
2. vmir - Колкото отвратително и изродско да е всичко това,
28.01.2015 07:45
човек трябва да намери сили и да отбележи, че то е израз на манталитет, който разбира свободата като безнаказаност на извратеността и изродщината, манталитет, който вдъхновява феновете си и обяснява всичките им безумни лъжи, безчинства, безсрупулност и престъпления.
цитирай
3. dimat - Душевната мръсотия на някои хора,
28.01.2015 11:38
достигна невероятни размери.Така ви мущроваха "демократичните" медии и политиците.За да си изясниш,защо при навлизането на руски войски, в победена, в резултат на собствената си агресия,Германия,ще ти пожелая нещо лично и по стар краварски обичай,ще кажа "нищо лично".Ще ти пожелая,банда цигани да нахлуят в дома ти ,да изнасилят жена ти и децата ти,след което да ги заробят в катуна,да избият родителите ти и ти да стоиш безучастно,за да не бъдеш "варварин".Пожелавам ти го,в името на гаврата,с която се отнасяш към паметта на 27 милиона избити граждани на СССР,от "неварварите хитлеристи".
цитирай
4. shaxname - човек трябва да намери сили и да о...
28.01.2015 12:42
vmir написа:
човек трябва да намери сили и да отбележи, че то е израз на манталитет, който разбира свободата като безнаказаност на извратеността и изродщината, манталитет, който вдъхновява феновете си и обяснява всичките им безумни лъжи, безчинства, безсрупулност и престъпления.


Същото се е случило и в България. Старите хора разказват как са се криели дни наред от руските освободители, защото освен кражбите, налитали и на жените. Тези думи от очевидци имат много по-голяма стойност от исторически документи, защото са наблюдавани лично и не робуват на партийни пристрастия, а един историк винаги може да преиначи нещо - къде неволно, къде заради манипулацията.
Комунизмът явно така въздейства на хората – прави ги агресивни животни, които мечтаят да убиват и крадат. След като го наблюдавам при почти целия електорат на БСП, значи не е случайност, а закономерност.

цитирай
5. shaxname - достигна невероятни размери. Така ...
28.01.2015 12:54
dimat написа:
достигна невероятни размери.Така ви мущроваха "демократичните" медии и политиците.За да си изясниш,защо при навлизането на руски войски, в победена, в резултат на собствената си агресия,Германия,ще ти пожелая нещо лично и по стар краварски обичай,ще кажа "нищо лично".Ще ти пожелая,банда цигани да нахлуят в дома ти ,да изнасилят жена ти и децата ти,след което да ги заробят в катуна,да избият родителите ти и ти да стоиш безучастно,за да не бъдеш "варварин".Пожелавам ти го,в името на гаврата,с която се отнасяш към паметта на 27 милиона избити граждани на СССР,от "неварварите хитлеристи".


Явно си психично болен човек. Харесва ти, когато хора убиват други хора. Обзалагам се, че обичаш да четеш за войната, но не с образователна цел, а защото удовлетворява садистичните ти наклонности.
Примерът, който си дал, е безумен. Прочете ли го изобщо преди да пуснеш такава глупост? Tук не става дума дали Хитлер е трябвало да бъде спрян, а за онова, което се е случило, след като е бил победен. Hе на войници, а на невинни хора. Схващаш ли го изобщо? Как може да оправдаваш изнасилването на 12годишно дете? Hормален ли си изобщо? Какво са виновни децата? Не видя ли, че руските войници са се подигравали на лагерниците? Руска жена е заточена в Сибир, защото е видяла и разказала – нищо че преди това е била измъчвана от нацистите. Как е възможно да не разбереш нито думичка от този материал? Или искаш само слава без да се знае за изстъпленията на освободителите?
В животинския пример, който си дал, руснаците са в ролята на циганите. Извършители на престъпления. Hе го разбра или пробваш с извъртане на фактите, пък ако мине? Как не те е срам? Говорим за хора, а ти оправдаваш изнасилвания на невинни жени и деца с паметта на войниците. Съвсем различни неща са и едното не оправдава другото.

цитирай
6. shaxname - На 27. 01. 1944 г. е снета окончат...
28.01.2015 12:55
darktales написа:
На 27.01. 1944 г. е снета окончателно блокадата на Ленинград...


По какъв повод е това?

цитирай
7. germantiger - Преводи
28.01.2015 19:37
МОИТЕ ПРЕВОДИ ЗА СЪВЕТСКИТЕ УБИЙЦИ И ИЗНАСИЛВАЧИ

http://germantiger.blog.bg/history/2011/04/05/genocid-dyshterite-na-germaniia-1.723077

http://germantiger.blog.bg/history/2011/04/12/genocid-dyshterite-na-germaniia-2.727897

http://germantiger.blog.bg/history/2011/07/21/genocid-dyshterite-na-germaniia-3.787406

http://germantiger.blog.bg/history/2011/10/13/genocid-dyshterite-na-germaniia-4.834492

http://germantiger.blog.bg/history/2012/08/16/genocid-dyshterite-na-germaniia-5.988822

http://germantiger.blog.bg/history/2013/11/29/genocid-dyshterite-na-germaniia-6.1212483

...

Най-мерзкия (с русизъм) "довод" на другарите (вкл. днешните български), за зверствата на съветските войскари е... отмъщавали, връщали си...

"Да де", но ОТМЪЩЕНИЕТО НЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТ, то е отмъщение

След него СПИРАТЕ ДА СЕ НАРИЧАТЕ ДОБРИ, ПОБЕДИТЕЛИ, СПИРАТЕ ДА СЕ ЗОВЕТЕ САМО ЖЕРТВИ НА ВОЙНАТА

С вашето отмъщение ставате убийци и не сте вече добри, прекрасни, справедливи - губите това на което най-вече държите - света да ви е длъжен и винаги вие да сте жертвата - не, не сте.

Освен това - ЗВЕРСТВАТА НА ДРУГАРИТЕ НАДМИНАВАТ ТЕЗИ НА КАМЕРАДИТЕ като интензивност, извратеност и масовост.

- надъхан от комунизъм е урод повече от надъхан националсоциализъм или всеки друг

- человек от средна азия, примитив от сибир, атавизъм от кавказ надминава всеки расъл в европа "камерад"

- манталитета на масата хора от запад като хигиена, плащане винаги се губи преди посягането на всичко на онзи от изток, чистотата му ако щеш телесна също

...

Какво думам

ВСИЧКИ СА ВЪРШИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ НА ВОЙНА (вкл. българи в Унгария като редки инциденти), НО САМО ЕДНИ ПЛАЩАТ И СА ВИНОВНИ ПРЕД СВЕТА - германците.
цитирай
8. sestra - Беззаконието
09.02.2015 19:19
създава дебили.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: shaxname
Категория: Политика
Прочетен: 22819
Постинги: 3
Коментари: 20
Гласове: 237
Архив
Календар
«  Септември, 2021  
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930